17 aprilie, 2015

5 sfaturi pentru a scăpa de dependența de zahăr

5 sfaturi pentru a scăpa de dependența de zahăr, dieta, slabit

Astăzi, am pentru voi o nouă postare scrisă de către Mihai, antrenor personal de fitness la domiciliu.
Am făcut pauză o săptămână, ca să vă tihnească sărbătorile fără să vă gândiți la diete și alte asemenea. Mihai vorbește azi despre cinci tips&tricks care vă pot fi de mare ajutor dacă vă luptați cu dependența de zahăr. Vă las mai jos postare lui și sper să vă placă! 

Este binecunoscut faptul că zahărul este un drog cu multiple efecte negative asupra sănătății. Ca orice alt drog provoacă dependență, fiind comparat chiar cu cocaina, dar eu nu aș merge atât de departe cu concluziile.  
Dincolo de problemele de sănătate pe care le determină, zahărul este și principala cauză a obezității la nivel mondial, așa că, avem toate motivele să începem o campanie serioasă de eliminare a acestuia din alimentație. În acest sens, iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să scăpați de dependența de zahăr: 
1.  Evitați alimentele procesate 
Aproape fără excepție, alimentele procesate conțin adaos de zahăr sub diverse forme. Să nu credeți că dacă un aliment nu este dulce înseamnă că nu are zahăr. De exemplu, maltodextrina nu are absolut niciun gust și, cu toate astea, pe scara indicilor glicemici, ocupă primul loc alături de glucoză, cu un indice glicemic de 100. 
2.  Eliminați alimentele „pentru slăbit” de genul fat-free sau sugar-free 
Nu ai cum să scoți grăsimea sau zahărul dintr-un aliment și să menții un gust acceptabil. Produsele fat-free conțin în compensație adaos mare de zahăr, iar produsele sugar-free sunt pline de îndulcitori, de cele mai multe ori artificiali. 
3.  Mâncați grăsimi sănătoase 
Există o aversiune generalizată și nejustificată împotriva grăsimilor naturale (animale sau vegetale). Marea greșeală a celor care țin diete este înfometarea. Aceștia renunță la zahăr și făinoase, dar înlătură și grăsimile de orice fel, astfel că ajung, pe bună dreptate, să se întrebe dacă mai există altceva de mâncat în afară de salate și legume. Despre grăsimi am vorbit pe larg în această postare, așa că nu voi mai insista acum pe acest subiect. 
4.  Evitați sucurile naturale de fructe și fructele deshidratate 
Fructele trebuie consumate întregi, deoarece conțin fibre care ajută la asimilarea mai lentă a zahărului. Transformându-le în suc, nu facem decât să eliminăm cea mai importantă componentă a fructelor și să rămânem doar cu zahărul. De asemenea, fructele deshidratate trebuie să reprezinte o gustare ocazională, nicidecum o practică alimentară uzuală. 
5.  Oferiți-vă minim 3 săptămâni pentru detoxifiere 
În principiu, aceasta este perioada minimă necesară detoxifierii, după care organismul va renunța în mare măsură la pofta de dulce și atunci va fi mult mai simplu să vă abțineți. Pentru a ajunge în această fază, este obligatoriu să nu călcați strâmb absolut deloc! Altfel, poftele în loc să se diminueze, vor fi din ce în ce mai puternice și mai greu de controlat. Ca și în cazul oricărui alt viciu, abstinența totală este singura variantă de reușită. 
 Pe Mihai îl găsiți atât pe site-ul lui personal, cât și pe pagina de Facebook. Și dacă aveți întrebări pe care vreți să i le adresați, cu siguranță va avea un răspuns pentru voi.