14 iunie, 2013

Jurnal de dietă #6

 
N-am mai scris în jurnal de ceva timp. Treaba merge destul de bine în continuare.
Fac în 30 Day Shred, pentru a doua oară. De fapt, mai am câteva zile şi-l termin, urmând să mă apuc de Ripped in 30 până plec în vacanţă. Mi-am făcut planul şi pentru cele două săptămâni de vacanţă, unde n-o să mă car după mine cu greutăţi, saltea şamd, ci o să alerg. Pe malul Tamisei! Abia aştept! Am în continuare rezultate destul de bune: am ajuns la 53 de kilograme (1,65 m), deci 4 kilograme sub ceea ce-mi doream iniţial - 57 kg. Deşi nu mă mai interesează prea mult kilogramele, ci mai degraba ceea ce văd în oglindă şi măsurătorile. Cu ocazia asta, am aflat şi mi-am dat seama de multe multe lucruri de care habar nu aveam înainte de-a începe acest stil de viaţă şi învăţ în continuare. Ideea este următoarea: nu sunt încă mulţumită. Cu vreo 3 luni în urmă aş fi spus că dacă ajung la 57 de kg o să fiu cea mai fericită de pe pământ şi din univers. Acum la 53 sunt...meh, nu-mi place de mine. De ce? Pentru că încă nu sunt mulţumită de ceea ce văd în oglindă, pentru că hainele nu pică pe mine aşa cum îmi doresc eu, pentru că nu vreau să fiu slabă şi atât, pentru că...pentru că...Vreau mult mai mult decât atât!
După această introducere uriaşă, să vă spun scopul aceste postări. Vreau azi să vă povestesc despre calorii. Caloriile sunt aşa ca un fel de monştri pentru noi cele care vrem acea schimbare şi de asemenea, un subiect destul de controversat. Număratul caloriilor este o practică foarte des întâlnită atunci când vine vorba de cure de slăbire/diete. Există chiar şi aplicaţii pentru telefoanele mobile care încurajează aceste practici. Darrr, mai jos o să vă înşir câteva motive pentru care număratul şi calculatul caloriilor nu funcţionează mereu şi nu trebuie să fie singurul instrument după care să vă ghidaţi dieta. 
1. Suntem învăţaţi să credem că mâncărurile cu calorii puţine sunt bune şi cele care au multe calorii sunt rele. Chiar etichetele produselor ne îndeamnă la asta. Dar nu e chiar atât de simplu. De multe ori, mâncărurile care au puţine calorii nu sunt automat şi sănătoase. Şi eu cred că principalul scop este să fim sănătoşi. Un bun exemplu sunt acele băuturi care susţin că nu au zahăr, că au puţine calorii etc, dar care sunt pline de chimicale. 
2. Dacă eşti mereu atent la număratul de calorii, poţi ajunge să te focusezi la cât de mult mănânci, şi nu la ce mănânci.
3. Număratul caloriilor poate crea la nivel psihic un stres inutil care poate afecta digestia. Stai şi numeri calorii şi te stresezi să nu depăşesti un anumit număr, devii obsedat de calorii. Sistemul nervos simpatic declanşează răspunsuri în organism care afectează sistemul digestiv, astfel încât organismul să poată face faţă situaţiei stresante în care este pus. 
4. Număratul caloriilor poate conduce la depresie. Te simţi dezamăgit şi vinovat atunci când îţi dai seama c-ai depăşit numărul de calorii alocat pentru o zi. Presiunea constantă cauzată de număratul caloriilor şi sentimentele de vinovăţie pe care le ai în acele zile în care ai depăşit pot conduce în timp la depresie. 
5. Număratul caloriilor este o ştiinţă foarte inexactă. Nu numai că este greşit să crezi că cele de la mâncăruri diferite sunt la fel, dar nici nu trebuie să ai încredere în numerele de pe etichete. Cred că ştim cu toţii că de multe ori etichetele nu ne spun adevărul. 
6. Calitatea caloriilor este mai importantă decât cantitatea lor. Odată ce-ai pornit pe drumul acesta, eşti tentat să cumperi alimente cu puţine calorii, fără grăsimi sau cu grăsimi slabe. De multe ori, aceste alimente nu conţin vitaminele şi nutrienţii de care organismul are nevoie. Da, e adevărat că slăbeşti atunci când cumperi acest fel de alimente, dar asta nu înseamnă neapărat că o şi faci într-un mod sănătos. Nu căutaţi izbăvirea pe termen scurt! Ştiu că multe suntem tentate să facem fix asta, dar eu cred că tot acest proces este mai mult de-atât. Aşadar, trebuie evitate alimentele procesate care te îmbie cu fel de fel de etichete de genul low-fat sau fat-free, pentru că de multe ori aceste grăsimi sunt înlocuite cu alţi compuşi mult mai nocivi, cum ar fi zaharurile, care până la urmă sunt stocate în organism tot ca grăsimi. Vezi diverse mezeluri. Alimentele cât mai apropiate de starea lor naturală sunt cele mai bune, din punctul meu de vedere.
7. Număratul caloriilor îţi ocupă o grămadă de timp. Tre' să notezi mereu ce mănânci, chiar şi dacă ai ciugulit spre exemplu o alună. Timpul este foarte preţios, mai ales în ziua de azi cand vieţile noastre sunt atât de haotice. Cine are nevoie de încă o muncă în plus în rutina de zi cu zi, mai ales când acesta este stresantă? Ajungi să te frustrezi. Poţi înlocui timpul pe care-l dedici număratului şi calculatului de calorii cu sport! Chiar dacă nu-ţi dai seama, minutele alea petrecute cu număratul se adună şi se tot adună.
8. Număratul caloriilor încurajează restricţiile de tot felul. Acest aspect poate conduce în timp la încetinirea metabolismului şi astfel, devine mult mai greu să pierzi în greutate. Problema se pune în felul următor: cu cât consumi mai puţine calorii, cu atât organismul arde mai puţine. Acest fenomen este cunoscut ca fiind de fapt o adaptare a organismului care încearcă să prevină privarea de hrană. Chiar dacă funcţionează la început, în timp rezultatele pot fi dezastruoase.
9. Număratul caloriilor este ok, dar până la un punct. Nu trebuie să fie ghidul tău unic către o dietă echilibrată, ci mai degrabă o combinaţie de mai mulţi factori. Moderaţie şi echilibru!
10. Număratul caloriile interferează cu aşa-zisul mâncat intuitiv. Uneori organismul tău simte nevoia de carbohidraţi, alteori tânjeşte după grăsimi sau zaharuri etc şi există motive pentru care se întâmplă asta. Organismul cunoaşte în mod intuitiv ceea ce are nevoie pentru a se menţine sănătos şi număratul caloriilor poate interfera cu această capacitate intuitiva de a mânca sănătos. Trebuie să ştii când să spui nu şi când nu e cazul.
Vă daţi seama că asta e o parte infimă despre ceea ce înseamnă număratul de calorii. S-au scris cărţi şi studii aprofundate despre acest subiect. Eu am încercat doar să atrag atenţia cumva că număratul de calorii nu este întotdeauna cea mai bună opţiune sau cel puţin nu trebuie să fie singura. Eu n-am încercat niciodată asta, pentru că din start mi s-a părut stresant şi o mare pierdere de timp. 
Ceea ce vreau să specific pe final este că dacă voi consideraţi că număratul caloriilor vă ajută, go for it! Am mai spus şi repet: ESTE FOARTE IMPORTANT să găsiţi formula care vi se potriveşte cu adevărat! A ţine dietă nu cred şi nu vreau să cred că înseamnă o corvoadă. Cred că te poţi bucura în continuare de mâncăruri delicioase. Cu cât ţii o dietă mai restrictivă, cu atât o să renunţi mai repede. Sau mai rău, o să te îngraşi şi mai mult, după ce renunţi. Şi nu uitaţi de sport!  
Dacă aveţi de împărtăşit sfaturi, opinii, experienţe din care pot învăţa şi alţii, blogul meu vă stă cu drag la dispoziţie şi puteţi să scrieţi o postare ca şi guest :)
Voi ce experienţe aţi avut cu număratul/calculatul caloriilor?