06 octombrie, 2011

doua vorbe despre acnee

doua vorbe despre acnee

slava domnului, eu una nu m-am confruntat niciodata cu aceasta problema.
nu spun ca nu-mi mai apareau/apar din cand in cand cosuri in anumite zone ale corpului -barbie, in special - insa acestea se vindeca destul de repede si nu mi-au cauzat niciodata mari complexe. stiu insa ca multe persoane se confrunta cu aceasta afectiune, sunt complexate de ea si, prin urmare, nefericite. mai stiu de asemenea, ca s-au scrie mii si milioane de posturi despre cauze/tratament samd ale acestei afectiuni, insa am aparut si eu tzup tzup cu varianta mea. nu sunt sfaturile mele, ci ale doamnei doctor Rodica Negreanu, medic specialist dermatologie la Regina Maria, care este si medicul care ma ajuta in tratarea psoriazisului cu care ma lupt de ceva timp :) 
  • de ce apar cosurile
la nivelul porilor se formeaza dopuri de cheratina sub care se acumuleaza sebum, secretat in exces sub influenta hormonilor androgeni. astfel se formeaza punctele albe sau negre (comedoane).  in sebumul acumulat se dezvolta bacteriile care se gasesc in mod normal pe piele (propionibacterium acnes, stafilococ alb) si determina aparitia leziunilor inflamatorii (cosuri rosii, cu puroi).
  • ce putem face
acneea nu este cauzata de lipsa de igiena. oricat de des v-ati spala pe fata nu o sa impiedicati aparitia cosurilor. este suficient sa va curatati tenul dimineata si seara pentru a indeparta sebumul, celulele moarte, machiajul si impuritatile de pe piele. 
aplicati apoi o crema hidratanta noncomedogena (care nu astupa porii). este permis sa folositi fond de ten sau pudra  cu conditia ca si acestea sa fie noncomedogene.
formele usoare de acnee pot fi controlate cu ajutorul produselor dermatocosmetice care se gasesc in farmacii. daca produsele dermatocosmetice nu sunt suficiente, medicul dermatolog va va prescrie un tratament in functie de tipul de cosuri si de severitatea lor. pentru tratamentul comedoanelor se folosesc creme cu retinoizi (Retin A, Smooderm), iar pentru tratamentul leziunilor inflamatorii se utilizeaza creme sau solutii care sa reduca proliferarea bacteriilor (Brevoxyl, Zineryt).
pentru formele mai severe de acnee se pot prescrie antibiotice din grupa ciclinelor (tetraciclina, doxiciclina) in doze mici şi pe termen lung (2-3 luni). contraceptivele orale cu efect antiandrogenic (Diane 35, Laurina, Yasmin, Jeanine) sunt utile pentru a reduce secretia de sebum. tratamentul sistemic cu retinoizi (Roaccutane, Sotret) este rezervat formelor foarte severe de acnee, care nu au raspuns la celelalte variante de tratament.
aplicati crema medicament pe toate zonele predispuse la acnee (frunte, obraji, barbie, nas) si nu doar pe cosuri. rolul tratamentului este sa vindece leziunile deja formate dar si sa previna aparitia altora.
pentru a evita iritarea pielii este recomandabil sa asteptati 10-15 minute dupa ce v-ati spalat si apoi sa aplicati tratamentul. folositi cantitati mici de crema si nu mai des decat v-a fost indicat. daca veti aplica mai des crema medicament nu veti obtine efecte mai rapide ci doar cresteti riscul de inrosire si cojire a pielii. aplicati o crema hidratanta noncomedogena inainte sau dupa tratament.
nu intrerupeti tratamentul daca nu observati o ameliorare imediata pentru ca de obicei este nevoie de 4-8 saptamani pentru a obţine efectul dorit. de asemenea, dupa ce se obtine vindecarea leziunilor este nevoie de un tratament de intretinere pentru a impiedica reaparitia cosurilor. este util tratamentul cosmetic pentru indepartarea punctelor albe si  negre dar nu se recomanda stoarcerea leziunilor inflamatorii (se agraveaza si pot lasa cicatrici).
majoritatea tratamentelor pentru acnee cresc sensibilitatea pielii la soare. evitaţi expunerea la soare si folositi creme de fotoprotecţie adaptate pentru tenul cu acnee. unele persoane observa amelioarea temporara a  acneei in timpul vacantei la mare dar aceasta este de obicei urmata de agravarea ulterioara in toamna.
nu exista o dieta care sa duca la vindecarea acneei dar, daca ati observat ca anumite alimente va agraveaza leziunile, evitati-le.
sper ca v-am fost de ajutor macar putin si daca aveti vreo intrebare sunteti invitatele mele, urmand ca eu sa le adresez mai departe doamnei doctor.