27 martie, 2015

Top 5 mituri legate de slăbire și fitness


Așa cum v-am obișnuit de câteva săptămâni încoace, vineri este ziua postărilor scrise de Mihai, antrenor de fitness și nutriționist.
Pentru astăzi, Mihai a pregătit o postare despre cele mai cunoscute mituri atunci când vine vorba despre slăbit și fitness.

1. Slăbirea localizată 
Conceptul de slăbire localizată este un mit foarte des întâlnit în rândul începătorilor. Nu există în realitate slăbire localizată, poate doar la teleshopping. Fiecare dintre noi avem anumite zone „cu probleme” de care vrem să scăpam. Astfel, primul impuls este să insistăm pe acele zone, izolându-le prin exerciții de restul corpului, crezând că dacă vom lucra excesiv vom slăbi fix de acolo. 
Cel mai bun exemplu este zona abdomenului. Musculatura abdominală reliefată, așa-zisele pătrățele, sunt o consecință a diminuării stratului de grăsime de pe burtă. Dar, stratul de grăsime nu scade preferențial de unde vrem noi, deci oricât de multe abdomene am face, rezultatul nu va fi așa cum ne dorim noi. Slăbirea se realizează uniform din toate zonele corpului și ține în primul rând de regimul alimentar și apoi de numărul caloriilor arse prin antrenament. Iar abdomenele ard foarte puține calorii, ca de altfel toate exercițiile izolate.  
2. Sursa caloriilor 
Există acest mit conform căruia n-ar conta prea mult ce anume mănânci, dacă nu depășești un anumit număr total de calorii impus. Pentru a slăbi, balanța calorică trebuie să fie negativă, adică numărul caloriilor arse să fie mai mare decât numărul caloriilor din alimentele consumate. Asta nu înseamnă că putem să mâncăm orice pentru că organismul nu funcționează după reguli strict matematice. 
Avem nevoie de anumite proporții de nutrienți, atât macronutrienți (grăsimi, proteine, carbohidrați), cât și micronutrienti (vitamine, minerale). Dacă mănânci „calorii goale” din junk food, organismul tău va fi privat de nutrienți esențiali și atunci metabolismul va încetini. Așadar vom arde mai puține calorii decât în mod normal, nu ne vom mai putea recupera eficient după antrenamente și vom ajunge să pierdem din masă musculară, în loc să diminuăm stratul adipos. Nu în ultimul rând, sistemul imunitar va fi mult slăbit cu consecințele de rigoare. 
3.  Antrenamentul cardio 
Acest tip de antrenament presupune anduranță și intensitate scăzută, forma cea mai des întâlnită fiind alergarea de rezistență, cea mai proastă variantă posibilă din toate punctele de vedere. Dacă vrem să slăbim, vom pierde la început câteva kilograme, apoi organismul se va adapta la efortul de rezistență și, chiar dacă vom crește durata antrenamentului, slăbirea se va face foarte greu și de cele mai multe ori doar dacă este însoțită de înfometare.  
Pe de altă parte, alergarea stimulează foarte puțin musculatura trenului inferior și deloc musculatura trenului superior. Fără stimulare musculară, nu ai cum să ajungi fit și nu ai cum să scapi de grăsime. Cel mai probabil, în cazul în care vei slăbi, aspectul va fi de „skinny fat”, din punctul meu de vedere, chiar mai dizgrațios decât un fizic cu ceva kilograme în plus. 
4. Mâncatul seara 
Mitul potrivit căruia dacă mănânci după orele 18 te vei îngrășa circulă de multă vreme și încă este foarte prezent și în zilele noastre. Seara nu trebuie să mănânci carbohidrați simpli, dar oricum o alimentație sănătoasă presupune eliminarea totală a carbohidraților simpli. În rest, masa de seară este chiar mai importantă decât micul dejun pentru că organismul urmează să fie privat de nutrienți pentru mult timp, socotind și orele de somn. Când dormim, organismul consumă calorii, chiar dacă într-un ritm mult mai lent și, dacă nu-i oferim combustibilul necesar, va intră în catabolism, adică arde din țesutul muscular pentru energie.  
Cea mai mare greșeală este, dacă te antrenezi seara, să nu mai mănânci nimic după. Putem să mâncăm la orice oră, regula este că ultima masă să fie cu două ore înainte de somn pentru ca digestia să se poată realiză în proporție de 70-80%, altfel  în timpul somnului acest proces este mult încetinit și, având stomacul plin, calitatea somnului va avea de suferit. 
5. Criteriile populare ale eficienței antrenamentului pentru slăbit 
Cele mai întâlnite sunt gradul de transpirație din timpul antrenamentului și intensitatea febrei musculare de după. Niciunul dintre ele nu este atât de relevant pe cât se crede. Sunt persoane care transpiră abundent imediat, iar altele, oricât de intens s-ar antrena, nu vor ajunge să stoarcă tricoul de sudoare la sfârșit. E bine să transpiri pentru că elimini toxinele din corp, dar odată cu ele elimini și multe săruri minerale (electroliți). Oricum, eliminarea apei nu are nici o legătură cu eliminarea stratului de grăsime, deci trebuie să ne hidratăm bine și să ne alimentăm la fel de bine pentru a nu intra în dezechilibru electrolitic.  
Febra musculară puternică este o consecință normală dacă ești neantrenat. Ulterior este o dovadă a faptului că procesul de refacere a organismului suferă. Repet, degeaba ne antrenăm dacă nu avem grijă să ne refacem pe măsură. Din exces de zel și din dorința de a slăbi rapid, mulți au tendința să exagereze, dar mai mult nu înseamnă și mai eficient, ci din contră. 
Acestea sunt, din punctul meu de vedere, cele mai întâlnite mituri despre fitness și slăbire și sper să fi reușit să le demontez pe fiecare în parte cât mai bine. Mai multe detalii despre antrenamentul de fitness și nu numai veți găsi pe site-ul personal www.antrenorfitnessladomiciliu.ro.  Până data viitoare, vă urez spor la antrenament și toate cele bune! Mihai 
Sper să vă fie folositoare această postare și să aveți în vedere aceste sfaturi. Eu sigur le voi avea :)