06 martie, 2015

Grăsimile, principalul aliat în lupta cu kilogramele în plus

Grăsimile, principalul aliat în lupta cu kilogramele în plus, slabire, slabit, dieta, cura de slabire
Începând de săptămâna aceasta, voi avea un invitat care va scrie cu regularitate pe blog despre nutriție și sport.
Prin intermediul blogului, îl veți cunoaște pe Mihai, care este antrenor personal și nutriționist. El este inițiatorului unui proiect ce are ca scop informarea și educarea publicului cu privire la un stil de viață sănătos. Mai multe puteți afla chiar de pe site-ul lui, www.antrenorfitnessladomiciliu.ro. Primul subiect pe care Mihai ni-l propune este despre grăsimi și rolul lor într-o alimentație sănătoasă. Vă invit să citiți mai departe textul scris de mânușițile lui. 
Mihai Pasarica, fitness, nutritie, Grăsimile, principalul aliat în lupta cu kilogramele în plus, slabire, slabit, dieta, cura de slabire
Pentru majoritatea oamenilor, această afirmație este un nonsens, o glumă proastă, o nebunie curată. Vor avea un șoc mai ales cei care au urmat cu strictețe diete fără grăsimi și sunt obsedați de tot ce înseamnă produse „low fat”, crezând că sunt cele mai sănătoase.
Nu este nici o glumă, ba mai mult, s-a dovedit științific că nu grăsimile sunt vinovate de explozia de obezitate și de boli cardiovasculare, diabet, cancer, ci culmea, carbohidrații simpli, adică alimentele cel mai intens promovate, din grâu și zahăr. Făinoasele și zaharurile ne îngrașă pentru că au cel mai mare indice glicemic, asta însemnând că ridică rapid nivelul de zahăr din sânge și obligă pancreasul să secrete insulină în exces. Altfel, dacă am rămâne cu acel nivel ridicat de zahăr în sânge, am muri foarte repede. Principalul efect negativ al secreției de insulină este că favorizează asimilația în celulele adipoase, contribuind semnificativ la creșterea stratului de grăsime din organism.
grasimi, dieta, sanatos, slabire, Grăsimile, principalul aliat în lupta cu kilogramele în plus, slabire, slabit, dieta, cura de slabire
Trebuie înțeles faptul că grăsimile ingerate nu se transformă în grăsimi corporale și că excesul caloric în prezența unei secreții mari de insulină determină creșterea stratului de grăsime. De asemenea, colesterolul este foarte important pentru buna funcționare a organismului, toți hormonii din corp funcționând pe bază de colesterol. Implicit, dacă nu mănânci grăsimi, vei avea un dezechilibru hormonal evident ce se poate manifesta în multe forme nedorite. 
Apoi, colesterolul poate fi bun sau rău. Colesterolul bun crește dacă mâncăm alimente cu grăsimi saturate și, în același timp, scăzând trigliceridele și colesterolul rău. Totul este exact invers într-o dietă bazată pe zaharuri și făinoase. Chiar dacă nu manâncă deloc grăsimi, colesterolul rău și trigliceridele vor fi foarte ridicate pentru persoanele a căror alimentație este preponderent axată pe zaharuri și făinoase.
Pe de altă parte grăsimile sunt foarte consistente. Chiar dacă acestea conțin mai multe calorii pe gram decât proteinele și carbohidrații, grăsimile fiind sățioase și absorbindu-se treptat fără să modifice secreția de insulină, vor întârzia mult apariția senzației de foame. Spre exemplu, un avocado ține mult mai bine de foame decât doi covrigi, chiar dacă din punct de vedere caloric sunt similare.
grasimi, dieta, slabire, sanatos, Grăsimile, principalul aliat în lupta cu kilogramele în plus, slabire, slabit, dieta, cura de slabire
Grăsimile reprezintă mediul propice de metabolizare a unei clase foarte importante de vitamine, numite chiar liposolubile, din care fac parte vitaminele A, D, E, K. Membranele tuturor celulelor din corp, prin care acestea comunică între ele și fac schimb de substanțe nutritive și informație, sunt formate din grăsime. E imposibil să te menții sănătos dacă urmezi orice tip de dietă săracă în grăsimi. 
Creierul nu poate funcționa optim fără grăsimi; este dovedit științific deja de câțiva ani că cel mai bun tratament pentru bolile psihiatrice grave și degenerative este dieta ketogenică, adică dieta în care procentul de grăsimi din alimentație este foarte ridicat, de până la 70%.
Grăsimile asigură sănătatea bilei, aceasta fiind responsabilă cu secretarea principalelor enzime necesare digestiei grăsimilor. Cei care au o dietă foarte săracă în grăsimi își încetinesc foarte mult activitatea bilei până ajung să o blocheze, astfel că, atunci când mănâncă ceva gras li se face rău, avand crize de bilă. Acele pietre de colesterol acumulate în bilă nu sunt cauzate de grăsimi, ci lipsei acestora. Bila se blochează, nu mai funcționează corect, iar depunerile de colesterol sunt tot o consecință a dietelor bogate în zaharuri simple, rafinate și alimente procesate.
Grăsimile ajută chiar și la stimularea procesului de ardere al grăsimilor pentru că determină o reacție metabolică în corp de creștere a ratei cu care grăsimile din organism sunt folosite pentru energie.

Sper că v-a plăcut postarea lui Mihai și că ați aflat lucruri noi. În următoarea postare, Mihai va vorbi despre trei reguli ce trebuie urmare pentru a scăpa de grăsime. Dacă aveți orice întrebări pentru el, lăsați-le în comentarii.