14 aprilie, 2014

Jurnal de dietă #12 - Guest Post


Cum m-am împrietenit la cataramă cu un ceas Polar

Postarea de mai jos este scrisă de către colega mea Cristiana, căreia îi mulțumesc mult că și-a făcut timp să vă povestească experiența ei cu ceasul Polar FT4.
106, 154, 435 – acestea au fost primele motive care m-au convins să-i dau o şansă. Apoi au venit repede alte argumente, precum 147, 177, 306 sau 152, 175, 283 și n-am mai avut loc de îndoieli, așa că ne-am împrietenit imediat. Îl cheamă Polar FT4 (cel puțin deocamdată, până îmi vine o idee mai bună de nume) și este ceasul care mă ajută să-mi monitorizez sesiunile de sport. În cazul în care vă întrebați ce înseamnă cifrele de mai sus, prima este ritmul meu cardiac mediu, a doua cel maxim, iar a treia cifra și cea mai motivantă este numărul de calorii consumate per antrenament.
Înainte de toate, să vă spun cum a început toată povestea. Ca orice om care abia a prins gustul sportului, am început să mă uit după tot felul de echipamente și gadget-uri sportive, la început din curiozitate, apoi din convingere că orice achiziție nouă mă va motiva după ce mi se mai domolește elanul inițial. Din link în link, am ajuns la brățările de fitness, pentru care am dezvoltat destul de repede o adevărată obsesie. Eram aproape convinsă să îmi iau una dintre cele mai ieftine, dar citind recenzii peste recenzii și comparații peste comparații (sunt genul ăla care răscolește tot internetul până să decidă să-și cumpere ceva), am aflat că brățările pe care mi le permiteam eu nu prea mă ajutau în timpul antrenamentelor. Foloseau senzori de mișcare, utili pentru alergat și mers pe jos, dar prea puțin preciși pentru antrenamente la intensitate mare (făceam atunci programul lui Shaun T – T25). Așa că am început să mă uit la ceasuri care aveau cardiofrecvențmetru și nici nu terminasem bine de întors recenziile pe toate părțile că am și primit cadou un Polar FT4, verde și vesel. Ceasul a venit cu o curea și un senzor care măsoară ritmul cardiac odată puse în jurul pieptului. (sursă foto)

N-am mai avut răbdare până să fac primul antrenament și l-am purtat prima oară la o plimbare nocturnă cu bicicleta în parc. În paralel, am pornit și aplicația de telefon care îmi estima un număr de calorii în funcție de traseu și viteză. După o oră și ceva de plimbat, aplicația de telefon îmi arăta 200 și un pic de calorii, ceasul 435. Sceptică în privința numărului afișat de ceas, deși era susținut de detalii precum ritm cardiac mediu și maxim și număr de minute la care pulsul meu a stat la intensitate mare, am început să caut pe net detalii despre precizia ceasului. Am găsit formula după care se calculează numărul de calorii consumate, precum și diverse măsurători ale oamenilor care aveau cam aceleași coordonate ca mine (greutate, înălțime, vârstă) și o grămadă de recenzii care îl recomandau pentru precizie. Logic, că doar măsoară ritmul cardiac, aplicația de telefon este o estimare foarte vagă, veți zice. Știu, dar eu am episoade frecvente de “Toma Necredinciosul” și trebuia să îmi diminuez îndoielile înainte să îl folosesc liniștită. Acum îl folosesc la fiecare antrenament pentru că satisfacția de după antrenamente este și mai mare când mă uit pe cifre și mi se confirmă că am lucrat fix așa de intens cum mi s-a părut. Și da, pentru mine are un rol motivațional serios, abia aștept să mă apuc de sport și să mă uit după aia pe ceas. 
Ce îmi place la Polar FT 4: este ușor și nu-l simt când îl am pe mână, nu mă deranjează deloc când fac sport, mă avertizează cu sunete scurte când am ritmul cardiac prea ridicat, dar și când scade rapid (să știu să nu depășesc 30 de secunde în pauzele de băut apă), îmi arată permanent în timpul antrenamentelor ritmul cardiac (știu când trebuie să trag mai tare și când mă pot relaxa). De asemenea, este mult mai precis comparativ cu brățările sau monitoarele din sălile de sport, care nu au acel senzor care se pune în dreptul inimii și care-ți măsoară ritmul cardiac și care, majoritatea, nu îți calculează în funcție de niște parametri foarte importanți: vârstă, sex, înâlțime și greutate.  
Ce nu-mi place: butoanele mici laterale se mișca în toate părțile și sunt greu de apăsat, e un exercițiu de răbdare până îți fixezi din nou datele personale dacă s-au modificat, nu se conectează automat la calculator (știu, este un model basic, cele mai scumpe un pic fac asta, dar tot mi se pare că i-ar fi putut pune un conector USB chiar și în banii ăștia).
De ce v-aș recomanda să vă luați un ceas care măsoară ritmul cardiac, fie el Polar sau alt brand? Pentru că momentul ală în care te uiți peste datele de antrenament săptămânale (eu le țin evidența în polarpersonaltrainer.com) poate aduce o satisfacție imensă sau poate motiva al naibii de tare dacă cifrele alea nu arată prea bine. 
Ceasul îl puteți cumpăra de pe amazon: link