01 mai, 2013

Jurnal de dietă & sport #2


Astăzi o să vă povestesc despre principiile pe care se bazează dieta mea.
Știu că v-am spus că voi scrie o postare despre blogurile/canalele de youtube care mă motivează, însă asta am simțit că vreau să scriu în seara asta. Dar promit că voi face și acea postare! 

Așa cum spuneam și în prima postare din jurnal, nu urmez o dietă specifică, ci mi-am construit eu una pe baza a ceea ce am văzut că funcționează la mine. 
Primul aspect după care mă ghidez este că vreau să slăbesc încet, dar de durată. Deja simt că nu mai e vorba neapărat de o cură de slăbire, cât despre un regim de viață care să mă ajute și la corp și la bibilică. Să-mi construiesc încet-încet un regim de viață sănătos pe cât posibil. Și asta fără să mă frustrez! Dacă mi-e poftă de ceva, mănânc. Încerc pe cât posibil să mă abțin de la alimentele care știu că-mi fac rău, dar dacă, spre exemplu, e ziua cuiva la birou și aduce prăjituri, gust. Dacă mi-e poftă rău rău de ceva, nu stau pe gânduri. Poate vi se pare prostesc, însă pe mine m-a ajutat extrem de mult această abordare. Nu mă frustrez și nu simt că țin o cură de slăbire. Plus că nu am acele momente în care îmi vine pur și simplu să renunț și să-mi văd de viață, așa cum am observat ori de câte ori am ținut o cură de slăbire ca la carte. 
În al doilea rând, am renunțat la pâine. Să ne înțelegem, eu sunt o maaare iubitoare de pâine. Eram în stare să mănânc o pâine întreagă la o masă. Până acum câteva zile, mâncam pâine (o chiflă) doar în week-end. Acum am renunțat de tot la pâinea albă/neagră/graham etc și am trecut la pâinea integrală. Mă credeți că nici măcar o felie întreagă nu mai pot mânca? Pâinea integrală este foarte foarte sățioasă, plus că am impresia că organismul meu s-a obișnuit fără pâine și pur și simplu n-o mai cere. Apropo de obiceiuri, ca o mică paranteză, se spune că organismul uman are nevoie de 21 de zile pentru a se obișnui/dezobișnui cu ceva. 
În al treilea rând, am renunțat aproape de tot la prăjeli. Spun aproape, pentru că încă mai mănânc uneori ouă ochiuri, omlete (cam o dată pe săptămână, dar cu foarte foarte puțin ulei) și uneori chiar și cartofi prăjiți, să zicem cam o dată/de două ori pe lună. Înainte mâncam prăjeli și mâncare gătită aproape zilnic, așa că e o mare schimbare pentru mine. 
Am început să iubesc salatele. Nu mi-au plăcut niciodată ca și fel de bază și mereu îmi dădeam ochii peste cap când vedeam prietene de-ale mele că mănâncă numai salate. Am avut însă răbdare și am experimentat, astfel încât am descoperit rețete de salate, foarte ușor de făcut și foarte foarte bune, care să nu mă facă să duc dorul mâncărurilor mai grele. 
Am renunțat aproape de tot la dulciuri. Din nou spun aproape, pentru că așa cum spuneam mai sus nu vreau să mă frustrez. Încă îmi îndulcesc cafeaua cu miere de albine (cam un sfert de linguriță) și uneori, rar ce-i drept, mă mai scap la o prăjitură. 
Sport! Odată ce începi să slăbești, mai ales dacă nu mai esti chiar la 20 de ani, observi cum începe să ți se lase una alta...Ăsta a fost principalul motiv pentru care m-am apucat de sport. În al doilea rând, nu vreau să fiu o slăbătură și atât. Vreau fibră, doamnelor! :)) Să vă mai spun de ce efect are sportul regulat asupra psihicului?! Cred că asta știm cu toatele. De când fac soprt, am senzația că nimic nu e imposibil pe lumea asta! Am senzația că pot face orice! Mă trezesc că împing căruțul cu cumpărături la supermaket și dansez în același timp. Mă trezesc cântând pe stradă. E aceeași senzație ca atunci când ești îndrăgostit, vă jur. 
Legat de sport, mi-am dat seama că principalele motive pentru care fugeam de el erau banii și timpul. Întotdeauna am crezut și încă mai cred că pot face alte lucruri cu banii pe care i-aș da pe un abonament lunar la sală. Plus că timpul este foarte prețios, mai ales când locuiești într-un oraș mare și oricum faci pe drumul spre serviciu și înapoi aproape două ore. Adică două ore pe zi este mult, doamnelor! De ce să mai pierd timpul și cu mersul la sală?! Așa că am decis să fac sport acasă. În prezent, urmez programul 30 day shred al lui Jillian Michaels. Mai am 9 zile și-l termin. După astea 9 zile, o să fac o postare separată despre acest program. Extraordinar program! Vi-l recomand! 
Și pentru că după vreo două săptămâni de făcut sport zilnic, mă simțeam cam leșinată, am decis să iau și vitamine. Nimic fancy, ci câte o capsulă de Vitamax, în fiecare dimineață. Deja cam după a treia zi, am observat că am mai multă energie și mă ajută foarte mult mai ales când fac sport dimineața. După ce termin, nu mă mai simt de parcă îmi vine să mă bag înapoi în pat și să nu mă mai duc la serviciu. Mi-au fost recomandate de câteva prietene care iau de ceva timp și care bagă mâna în foc pentru ele. 
M-a întrebat mama într-o zi "Mamă, dar la bere ai renunțat?" Principiu de bază în absolut toate dietele este să renunți la alcool. Nu am renunțat! În fiecare vineri, aproape fără excepție, mă întâlnesc cu prietenii mei la bere. Am de gând să renunț? Nu! De o mie de ori nu! Mai ales că am avut rezultate cu mult peste așteptări și fără să renunț la ea, de ce aș face-o?! 
De aia spun că fiecare dintre noi trebuie să-și observe micile defecte și să-și contruiască propria dietă. Vedeți ce funcționează pentru voi și treceți la treabă! Și cel mai important, nu vă frustrați! Dacă vă frustrați și sunteți nefericite cu dieta pe care o urmați, sunt șanse de 99% să renunțați și să vă îngrășați și mai mult. Cred că știm cu toatele despre efectul yo-yo. 
Mai am câteva aspecte de care nu sunt mulțumită și pe care vreau să le corectez. Dar ușor-ușor ajungem noi și acolo. 
În următoarea postare despre acest subiect, o să vă arăt cam ce cumpărături fac la un drum la supermarket și cam ce mănânc zi de zi. Dar ca să vă faceți o idee, mai jos vă las o listă cu alimentele de bază pe care le consum:
- ouă
- pește
- salată verde/rucola/spanac crud
- legume (roșii, castraveți, ceapă verde etc)
- iaurt grecesc cu grăsime 2%
- fructe (banane, kiwi, zmeură)
- carne de pui 
În fine, o să aprofundez aspectul mâncării în postările viitoare. Sper din suflet să nu scriu degeaba aceste postări și să se găsească printre voi fete care le apreciază și mai ales sper să vă ajute și să vă motiveze. Doamnelor, vă jur că dacă acum câteva luni îmi spunea cineva că voi avea acest regim de viață și că voi face sport zilnic, aș fi râs până aș fi leșinat! Oricine poate face asta! ORICINE! E greu să pornești, dar odată ce începi să vezi rezultate și te simți de parcă ai pluti pe un nor, totul devine mult mai ușor. 
E foarte mult de discutat pe tema asta și nu pot s-o fac doar într-o postare. De asta am și decis să fac o categorie separată pe blog, în care să scriu săptămânal. De asemenea, pe pagina de Facebook a blogului am făcut un nou album cu poze motivaționale și nu numai, legate de acest subiect. 
PS: știu că așteptați să vedeți cine e câștigătoarea giveaway-ului de doi ani, dar pentru că au fost foarte foarte multe înscrieri - vreo 900 - durează ceva până verific tot. Sper ca peste vreo două zile, să reușesc să anunț câștigătoarea.