23 aprilie, 2015

Ce este cuperoza și cum se tratează

Ce este cuperoza și cum se tratează, rozacee, cosmetice, dermatocosmetice, regina maria, dermatolog, piele, ten, ingrijire 
Nu de puține ori am fost întrebată despre cum se tratează cuperoza și ce este ea. O prietenă apropiată chiar m-a rugat de nenumărate ori să scriu o postare despre acest subiect.
Și pentru că nu cunosc foarte multe despre cuperoză, am apelat la un specialist care să mă lămurească și care să vă lămurească și pe voi. Doamna Doctor Adina Dobrițoiu, medic specialist dermatologie-venerologie în cadrul Policlinicii Regina Maria Dorobanți mi-a răspuns la câteva întrebări legate de această afecțiune. 
Cum se manifestă cuperoza?
Cuperoza este o afecțiune caracterizată de roșeață persistentă și fine vase de sânge, vizibile la nivelul obajilor, nasului sau bărbiei. Apare la ambele sexe, fiind frecvent întâlnită la tipurile deschise de piele.  Inițial, eritemul (roșeața) este fugace, trecător, pentru ca apoi să devină persistent.
Prezența cuperozei afectează calitatea vieții pacienților prin influențarea aspectului fizic. Într-un studiu realizat pe 500 de indivizi în Statele Unite, aproape jumătate dintre pacienți aveau scoruri crescute la testele ce investighează calitatea vieții, legat de prezența acestei afecțiuni. Pacienții se pot simți stigmatizați de aspectul lor facial, roșeața feței și a nasului fiind în mod eronat asociată consumului de alcool.
Care sunt cauzele cuperozei?
Pentru apariția afecțiunii există o predispoziție genetică. O mare parte (30%) dintre pacienți au în familie rude cu probleme asemănătoare. Mecanismele apariției afecțiunii pot fi explicate, pe scurt, de o hiperreactivitate a vaselor de la nivelul feței, acestea fiind predispuse spre dilatație permanentă.
Factorii agravanți sunt multipli și diferă de la un individ la altul: expunerea la soare, exercițiile fizice intense, căldura, vântul, consumul de alcool și de alimente picante, aplicarea unor cosmetice și consumul anumitor medicamente. Toți acești factori determină înroșirea feței și agravarea stării preexistente.
Cum poate fi cuperoza prevenită?
Profilaxia cuperozei constă în evitarea factorilor trigger, agravanți, enumerați mai sus, particularizând pentru fiecare individ în parte. Iată câteva precauții pe care pacientul trebuie să le aibă în vedere:
- folosirea unor produse cosmetice neiritante, neparfumate, adresate tenului sensibil
- utilizarea pe parcursul zilei a unor produse cu factor de protecție (SPF=50)
- în cazul bărbaților, se recomandă evitarea utilizării lamei de ras și folosireaa aparatului electric
Care este tratamentul cuperozei?
Există o gamă largă de produse dermatocosmetice care se adresează acestei afecțiuni. Mecanismele de acțiune sunt însă similare. Componentele, de cele mai multe ori extrase de plante (ruscus, castan, ginkgo Biloba etc) au proprietăți vasoconstrictoare și antiinflamatorii. De asemenea, există creme de machiaj verzui recomandate pentru camuflarea leziunilor. Laserul vascular și IPL sunt metode eficiente în îndepărtarea vaselor vizibile de la nivelul feței, dar și a eritemului difuz.
Recent, a fost introdus pe piață un medicament cu aplicare locală, al cărui mecanism de acțiune constă într-un efect de vasoconstricție la nivelul vaselor (mecanism α-adrenergic; numit brimonidină). Toleranța pacienților la acest medicament este variabilă și este contraindicată persoanelor cu probleme cardiace.
Așa cum a precizat doamna doctor, pe piață sunt disponibile multe produse destinate tratării cuperozei. De-a lungul timpului, mi-au ieșit în cale câteva și vă fac cunoștință și vouă cu ele. De asemenea, în perioada următoare, una dintre prietenele mele, care se confruntă de ani de zile cu această afecțiune, o să vă povestească aici pe blog despre experiența ei cu unul dintre aceste produse. 


LA ROCHE-POSAY Rosaliac AR Intense
LA ROCHE-POSAY Rosaliac AR Intense, cuperoza, rozacee, cosmetice, dermatocosmetice, ten, ingrijire
BIODERMA Sensibio AR
BIODERMA Sensibio AR, rozacee, cuperoza, cosmetice, dermatocosmetice, ten, ingrijire
EUCERIN AntiRedness Soothing Care
EUCERIN AntiRedness Soothing Care, rozacee, cuperoza, cosmetice, dermatocosmetice, ingrijire, ten, piele
AVENE Diroseal
AVENE Diroseal, rozacee, cuperoza, cosmetice, dermatocosmetice, ten, piele, ingrijire

În cazul în care mai aveți și alte întrebări la care eu nu m-am gândit, lăsați-le în comentarii și voi reveni cu lămuriri. Sper să vă ajute această postare, mai ales că știu că sunt destule persoane care se confruntă cu această problemă a tenului. 
Later Edit:
Se pare că Diroseal de la Avene nu mai este disponibilă și a fost înlocuită cu crema Antirougeurs Fort. 
AVENE antirougeurs, rozacee, cuperoza, cosmetice, dermatocosmetice, ten, piele, ingrijire