25 noiembrie, 2014

Despre ten și greșeli comune în îngrijirea lui



Pe măsură ce citesc tot mai mult din cartea Paulei Begoun - The Original Beauty Bible -, aflu o grămadă de chestii interesante, explicate încât oricine poate să le înțeleagă.
Și să le creadă, dacă alege asta. Este foarte important care ne sunt sursele atunci când vine vorba despre îngrijirea tenului, pentru că greșelile pe care le facem, se vor reflecta peste timp...exact pe fața noastră. 
Din păcate, greșeli fundamentale și flagrante sunt perpetuate și ajung să fie foarte credibile, pentru că vin din surse pe care noi le-am considerat la un moment dat credibile. Și noi le zicem mai departe și altul mai departe și tot așa. De aceea, consider că în special noi, bloggerii, ar trebui să fim foarte informați și să avem mare grijă la ceea ce dăm drumul mai departe. Nu de puține ori am văzut, așa cum spuneam mai sus, greșeli flagrante pe unele site-uri cu zeci de mii de cititori. Așa-zise sfaturi pe care săracele femei le iau de bune și care ajung, mai devreme sau mai târziu, să le distrugă tenul. Cred că cele mai mari greșeli le-am văzut la capitolul măști preparate în casă. Mai zilele trecute am citit de mască de față cu scorțișoară, chiar pe două site-uri mari: andreearaicu.ro și danasota.com. Scorțișoara este extrem de iritantă pentru ten, dar pentru că două persoane extrem de cunoscute au spus că e bună, uite-așa se duce vorba că ea chiar e bună.
Toți greșim! Și eu am făcut de-a lungul timpului greșeli mari de tot și poate încă mai fac. Dar încerc să mă informez cât pot eu de bine și să ascult de nevoile pe care tenul meu le are. Așadar astăzi, inspirată fiind de postarea Iguanitzei, o să vă vorbesc despre tipurile de ten, precum și unele greșeli frecvente pe care le facem atunci când vine vorba de îngijirea acestuita.
Tipurile de ten cele mai comun folosite în industria cosmetică sunt patru la număr: normal (fără porțiuni de piele grasă sau uscată), gras (toată pielea este grasă), uscat (porțiuni de piele ce se exfoliază, piele care ține, fără niciun pic de luciu) și mixt (grasă în mijlocul feței și normală sau uscată în restul porțiunilor). De cele mai multe ori, tenul predispus la acnee este inclus la tipul gras, deși sunt destule persoane cu ten normal sau uscat care suferă de acnee. De asemenea, orice tip de ten dintre cele de mai sus poate fi sensibil. Din acest motiv, tenul sensibil nu este o categorie separată. 
Este foarte important să știm ce fel de tip de piele avem, pentru că doar așa putem folosi produse care să ne facă bine și nu mai mult rău. În primul rând, tipul de ten se poate schimba în funcție de mai mulți factori externi sau interni. De aceea, este imperativ să urmărim aceste schimbări îndeaproape și să ne adaptăm rutina de îngrijire în funcție de aceste schimbări. 
Așadar, ce influențează tipul de ten?
1. Factorii interni:
- schimbările hormonale (sarcină, menopauză, ciclul menstrual)
- boli ale pielii (rozacee, psoriazis, dermatită)
- predispoziția genetică
- fumatul
- anumite tratamente medicamentoase
- dieta 
2. Factori externi:
- vremea
- rutina de îngrijire a tenului (prea multă exfoliere, folosirea produselor ce conțin ingrediente iritante, prea multă hidratare, folosirea unor produse neadaptate tipului de ten)
- expunerea la soare prelungită și fără protecție
- poluarea
Și iată câteva greșeli pe care mulți dintre noi le facem sau le-am făcut la un moment dat:

1. Nefolosirea unei creme cu factor de protecție solară pe tot parcursul anului - soarele face mai mult rău decât bine: îmătrânește prematur, crește riscul de cancer de piele

2. Folosirea măștilor de față făcute în casă din fel de fel de ingrediente dubioase și iritante - zeamă de lămâie, scorțișoară, roșii, căpșuni etc. Nu tot ce este natural este și bun pentru piele!

3. Cumpărarea produselor naturale/bio/eco and shit, fără să te uiți ce ingrediente conțin - în ultimii ani, această piață a explodat efectiv pe spatele credulilor. Sunt unele persoane cărora cum le spui că un produs e natural/eco/bio, cred că automat acesta e și bun. Nimic mai fals!

4. Să nu ții cont de tipul tău de piele atunci când îți alegi produsele pe care le cumperi

5. Alegi exfolierea mecanică în locul celei chimice - în afară de faptul că particulele din exfolianții mecanici îți zgârie pielea (chiar dacă nu vezi tăieturile cu ochiul liber), exfolianții chimici sunt mult mai eficienți. Puteți citi aici o postare despre acest subiect.

6. Folosirea pensulelor de machiaj murdare - da, și eu urăsc să spăl pensulele, dar nici nu vă puteți imagina cam câte bacterii zac în ele!

7. Folosirea exclusivă a șervețelelor pentru demachiere - ștergerea machiajului cu șervețele ar trebui să fie o excepție, nu un obicei. În afară de faptul că majoritatea sunt pline de parfum, nici să nu-ți treacă prin cap că-ți șterg absolut tot machiajul de pe față. Lasă o grămadă de reziduuri pe față și, dacă totuși te mănâncă să le folosești, musai spală-te pe față după. Știu că sunt comod de folosit, tocmai din acest motiv eu nu mai am de ani de zile niciunul prin casă, tocmai pentru a fi sigură că nu mai întind mâna după ele.
Astea sunt o mică-mică parte. 

Lăsați-mi în comentarii ce alte greșeli considerați voi foarte importante atunci când vine vorba de îngrijirea tenului. Prima postare din această serie o puteți citi aici. Sper că v-a fost de folos :)