22 octombrie, 2014

5 mituri din industria cosmetică

Paula Begoun - The Original Beauty Bible

Am început recent să citesc cartea Paulei Begoun - The Original Beauty Bible.
Am descoperit multe lucruri interesante și am vrut să împărtășesc și cu voi o foarte mică parte dintre ele. Pe la începutul cărții, Paula vorbește despre 31 de mituri de beauty și le demontează rând pe rând. Nu o să vi le înșir pe toate, ci am ales cinci, care mi s-au părut cele mai interesante.

1. Mit: ar trebui să alegi produse de îngrijire a tenului în funcție de vârstă
Adevăr: Pielea are diferite nevoi, în funcție de tipul ei, și nu de vârstă. Se presupune greșit că odată ce înaintezi în vârstă pielea se usucă și, din acest motiv, majoritatea produselor targetate pentru vârste mai înaintate sunt mult mai emoliente (grase). Cu toate acestea, poți avea o piele grasă și atunci când ai 50 de ani sau poți avea un ten uscat și atunci când ai 20. De asemenea, poți avea acnee și la vârste mai înaintate, nu numai la pubertate. Din aceste motive, produsele de îngrijire a tenului trebuie alese în funcție de tipul ei și problemele cu care se confruntă la momentul respectiv. AICI puteți vedea un video în care Paula Begoun vorbește despre acest mit. 

2. Mit: produsele pe care apare menționat hipoalergenic sunt cele recomandate pentru un ten sensibil
Adevăr: Termenul de hipoalergenic este doar publicitar, nefiind reglementat prin niciun fel de lege nicăieri în lume. Practic, absolut orice companie poate scrie pe produsele ei hipoalergenic. Nu de puține ori, produsele astfel marchetate conțin ingrediente care dăunează tenului, fie el sensibil sau nu, cum ar fi alcool sau parfum. 

3. Mit: Termenul testat dermatologic care apare pe unele produse reprezintă o garanție că acel produs este bun
Adevăr: Nu se spune niciodată nimic despre cum și în ce condiții și, mai ales, de către cine a fost acel produs testat. De cele mai multe ori, produsul respectiv a fost testat de către un medic dermatolog plătit fix de către compania producătoare, deci e logic ca testul să iasă favorabil. De asemenea, testele pe un grup de persoane, plătite din nou de compania producătoare, nu vor avea niciodată un alt rezultat decât favorabil acelui produs. Din nou, nu este nimic mai mult decât marketing, pentru a oferi credibilitate mai mare produsului respectiv. 

4. Mit: Ingredientele naturale sunt mult mai bune decât cele sintetice
Adevăr: ăsta e un mit foarte controversat, mai ales că sunt foarte multe persoane care susțin și cred în acest lucru. Din păcate, nu toate ingredientele naturale sunt bune pentru ten. De asemenea, termenul de natural, ca și în cazul celui de hipoalergenic, nu este foarte clar reglementat. Există ingrediente naturale care fac mai mult rău tenului, decât bine. Nu contează grupa din care ingredientele fac parte (sintetice sau naturale), ci ingredientul în sine și cum te ajută sau nu. AICI puteți vedea mai multe detalii.

5. Mit: Punctele negre sunt cauzate de mizerie și pot fi eliminate prin exfoliere mecanică (scrub)

Adevăr: Punctele negre se formează atunci când hormonii secretă prea mult sebum. Acesta intră în contact cu celulele moarte de la suprafața pielii și, în contact cu aerul, oxidează. Tot ceea ce face exfolierea mecanică este că elimine doar porțiunea de la suprafață a punctelor negre. Pentru a le elimina din interiorul porului, este recomandată folosirea unui produs ce conține acid salicilic, care nu acționează doar la suprafață.

Deși, așa cum spuneam și la început, sunt 31 de mituri pe care Paula le demontează în cartea ei, eu le-am ales doar pe cele care mi s-au părut mai interesante și mai des întâlnite. Sunt convinsă că v-ați întâlnit cel puțin o dată cu cele de mai sus. Bineînțeles rămâne la latitudinea fiecăruia ce alege să creadă și ce nu, dar consider că pe măsură ce cunoști mai multe, poți să faci alegerile corecte. Sper că v-a plăcut postarea și vă este de ajutor!