16 mai, 2013

Jurnal de dietă #4


Aşa cum am promis, astăzi o să vă povestesc despre experienţa mea sportivă.

Pe data de 8 aprilie, am început programul 30 Day Shred al lui Jillian Michaels și duminică, 12 mai, l-am încheiat. Ceea ce m-a făcut să aleg acest program a fost, în primul rând, imensa adminrație pe care o am pentru Jillian și, în al doilea rând, review-urile extrem de pozitive pe care le-am citit și auzit. 

Programul cuprinde trei nivele a câte zece zile fiecare. Fiecare nivel cuprinde trei circuite. Nu este obligatoriu ca un nivel să dureze fix zece zile, ci un nivel poate dura atât timp cât consideră fiecare necesar pentru a fi pregătit să treacă la următorul. 10-10-10 este varianta recomandată. 
Fiecare nivel durează 28 de minute, cu tot cu încâlzire și răcire/stretching, așadar este mai mult decât ușor să strecori aceste exerciții în rutina ta zilnică. Este recomandat ca exercițiile să fie făcute șase zile pe săptămână cu o zi pauză. La început, am făcut șapte zile din șapte, dar după a doua săptămână mi-am dat seama că nu este tocmai ok și că mă simt epuizată, astfel că nu mai dădeam tot atunci când le făceam. Așa că am trecut la varianta recomandată. 
Accesoriile de care aveți nevoie pentru a face acest program sunt o pereche de greutăți - eu am avut de 0,50 kg pentru început -, o saltea - se poate face chiar și pe covor -, adidași comozi și neapărat sutien special pentru sport, mai ales dacă sunteți ceva mai...dotate. Eu nu am avut de la început și nu a fost tocmai plăcut. De asemenea, Jillian este însoțită de două tipe care lucrează în același timp: Anita, care face varianta pentru începători, și Natalie, care face varianta pentru avansați. Nu toate exercițiile sunt modificate pentru începători!
Înainte de a vă povesti despre fiecare nivel în parte, vreau să precizez că eu nu mai făcusem pic de sport de mai bine de patru ani de zile. 
Așadar, nivelul 1 durează aproape 28 de minute, din care 22 de minute sunt exercițiile propriu-zise. Pentru că durează atât de puțin, trebuie dedicație maximă, trebuie să simți efectiv că mori acolo pentru că fiecare minut contează. Nu ai voie să faci pauze mai mari de cinci secunde! După șase minute de încâlzire, începe primul circuit din cele trei. Fiecare circuit este de șase minute și este construit pe principiul 3-2-1, sistemul pentru care Jillian a devenit celebră. Ce înseamnă 3-2-1? 3 minute de forță, 2 minute de cardio și un minut de exerciții abdominale. 
În prima zi când m-am apucat, nu am reușit să duc până la capăt întregul nivel. Am renunțat cu vreo 2-3 minute înainte de final. Pur și simplu nu am putut să rezist, deși am făcut varianta pentru începători. A doua zi însă am zis că nici dacă mor acolo, nu mă las. Și-am terminat. A treia zi, nici nu puteam să stau pe scaun și mergeam crăcănată. Să cobor scări mi se părea cel mai mare supliciu de pe lumea asta. Următoarele câteva zile până m-a lăsat febra musculară, luam câte un nurofen înainte cu jumătate de oră de a începe exercițiile. NU RENUNȚAȚI! Chiar dacă aveți impresia că din cauza febrei musculare n-o să vă puteți mișca, NU RENUNȚAȚI! Dacă faceți corect exercițiile de încălzire, durerea se va diminua după primele minute, iar după vreo 5-6 zile va dispărea complet. 
După zece zile, am trecut la nivelul 2. Muuuuuult mai greu! De fapt, mi s-a părut chiar mai greu decât al treilea, care se presupune că e cel mai greu. De vreo trei-patru ori mi-a venit să vomit de la efort, dar tot nu am renunțat. Dacă la început aveam nevoie să zac vreo jumătate de oră după ce terminam exercițiile, după câteva zile nu am mai simțit nevoia de această pauză și eram țup direct în duș. Foarte greu mi s-a părut nivelul 2, repet. Dar Jillian are un stil de a te motiva și de a-ți pune fundul la treabă, de pur și simplu parcă ți-e și rușine să renunți. 
După ce-am terminat si nivelul 2, am trecut la 3. Mi-am zis că la ăsta sigur o să mor. Nu a fost așa și nivelul 3 mi-a plăcut cel mai mult. Pentru prima oară în viața mea, la 33 de ani, făceam flotări și vedeam cum îmi curg pe saltea stropi de sudoare. Poate vi se pare ciudat, dar o încântare și-o fericire atât de mare de parcă aș fi escaladat cel mai mare vârf de munte din lume! 
Duminică am terminat tot programul. M-am simțit cel mai împlinit om din lume :)) De luni, m-am apucat din nou de el, dar varianta pentru avansați și cu greutăți de 1.5 kg fiecare. În continuare mă simt la fel de motivată și iubesc exercițiile cu și mai mult patos. Probabil că vă întrebați ce rezultate am avut. Am făcut poze înainte și după, dar sper să nu vă supărați dacă le voi ține doar pentru mine. Totuși m-am măsurat înainte și după: am dat 9 centimetri de la bust și 7 centimetri din talie. În afară de asta, când apăs pe abdomen e piatră. Au început să mi se lucreze mușchii foarte frumos și sunt mai mult decât mulțumită de rezultatele pe care le-am avut, de aceea am și decis să continui cu acest program și m-am transformat în avocata lui. Sunt fericită că am reușit să mai conving și alte persoane apropiate să se apuce de el și sper să aibă cel puțin aceleași rezultate pe care le-am avut eu. 
A fost greu, este în continuare, dar în momentul de față simt că nu mai pot trăi fără sport. Dacă am ajuns să mă trezesc dimineața mai devreme cu o oră decât în mod normal, să fac exercițiile...cred că asta spune multe, în condițiile în care eu mă trezesc dimineața înjurând și blestemând și aproape cu lacrimi în ochi. 
Recomand ca orice sport să fie făcut dimineața. La mine este o diferență foarte mare dacă le fac dimineața și nu seara și-o să vă spun și de ce.  Unu la mână: deși după ce termin exercițiile, am senzația că îmi vine să mă bag înapoi în pat și să nu mă mai ridic niciodată, după ce fac dușul, am o energie extraordinară! Mă duc la birou cu un tonus extraordinar de bun și cu poftă de viață. Doi la mână: dimineața sunt mult mai odihnită și simt că dau din mine 100%. Seara e mai greu...după o zi de muncă, stres, oboseală...parcă le fac așa să fie făcute și să se termine odată. Trei la mână: exercițiile stimulează metabolismul și astfel, în următoarele ore, procesul de ardere al grăsimilor va fi mult mai intens și scade și pofta de mâncare. Trei la mână: dacă le fac seara, adorm foarte greu. Foarte foarte greu. Există și explicații științifice pentru asta, dar nu mă duce mintea acum să vi le expun. Patru la mână: nu stau stresată toată ziua la birou că vai nu mi-am făcut exercițiile și trebuie să ajung acasă la o oră normală ca să le fac. Le-am făcut dimineața, am scăpat de o grijă și seara îmi văd de ale mele. 
Dacă tot am pomenit mai sus de mâncare, este foarte important ca atunci când faceți sport susținut și atât de des, să vă alimentați corespunzător, fără înfometări și alte tâmpenii. Eu iau și vitamine și diverse suplimente, despre care o să povestesc în altă postare. De asemenea, este recomandat să se mănânce cu o jumătate-o oră înainte sport, pentru a avea energie. La fel de recomandat este să se mănânce și după. Eu recunosc că nu mă țin de această recomandare. Deocamdată! Pentru că de mâine voi avea un blender nou-nouț și în fiecare dimineață o să-mi fac smoothie-uri în diverse combinații. Abia aștept! 
Am scris foarte mult și încă îmi mai vine să scriu. Ahh mai vreau să spun ceva și promit că închei! Dacă vă doriți să vă apucați de sport, este foarte important să urmați un program care să vă placă chiar dacă simțiți că vă vine să muriți acolo. Dacă vreți să faceți exerciții acasă, este maxim de important să vă placă atrenorul și să vă motiveze. Eu o iubeeeeeeesc pe Jillian și, așa cum spuneam și mai sus, mă super-motivează. Spre exemplu, o prietenă de-a mea face Insanity și mereu povestim despre exerciții. M-am uitat și eu la un trailer cu acest program, dar pe mine pur și simplu omul ăla, Shaun T, nu mă motivează. Nu îmi place de el și nu mă inspiră în niciun fel. Oricum, prietena mea mi-a promis că după ce termină Insanity, îi va face un review aici pe blog. 
Și cu asta închei aici pentru moment. Dacă aveți orice fel de întrebări, le aștept cu drag.