Pentru pasionații de smoothie-uri și sucuri sănătoase cred că postarea asta va pica foarte bine, mai ales dacă duceți lipsă de creativitate la acest capitol.
Am participat astăzi la un eveniment organizat de Kuvings România, care a avut-o ca invitată pe Ligia Pop, raw chef. Cu această ocazie, am aflat o mulțime de lucruri noi și interesante despre sucurile preparate acasă, despre beneficiile lor și, mai ales, combinații care mai de care mai deosebite, la care eu una nu m-aș fi gândit vreodată.
Înainte de-a vă povesti toate acestea, vreau să vă spun câteva vorbe despre Kuvings. Acesta este un storcător prin presare la rece, care, spre deosebire de storcătoarele prin centrifugare care distrug nutrienții, produce o cantitate mai mare de suc și minimizează pierderile de vitamine și oxidarea sucului. Mai multe detalii despre acest aparat puteți afla direct de pe site-ul Kuvings.
A curs multă cerneală referitor la consumul de sucuri naturale sau nu, iar părerile, așa cum știm, sunt împărțite. Conform multor studii, s-a demonstrat că sucul obținut prin presarea la rece permite absorbția mai rapidă a nutrienților de aproape 4 ori, decât în cazul în care legumele sau fructele sunt
consumate ca atare. Astfel, timpii de absorbție se situează în
intervalul 10-15 minute în cazul unui suc obținut prin presare la rece, versus
3,5 ore în cazul consumului clasic de fructe și legume.
Așa cum vă spuneam, la eveniment a fost prezentă Ligia Pop, care a vorbit despre diverse combinații și a povestit despre beneficiile consumului de sucuri presate la rece. Pentru cine nu știe, Ligia este raw food chef, fiind și câștigătoarea titlului internaţional YouTube Next Chef, alături de alți 15 bucătari din lume (singurul bucătar vegan din lume care deține acest titlu).
Vă spun sincer că a mea creativitate este destul de limitată atunci când vine vorba de prepararea de smoothie-uri, așa că îmi va fi de mare ajutor tot ceea ce-am învățat astăzi și sper vă și vouă. Așadar, iată care sunt combinațiile optime:
- fructele dulci se combină cu cele dulci,
cele acre cu cele acre, cele semi-dulci cu cele semi-dulci. Fructele
recomandate sunt
cele semi-dulci, fiindcă nu sunt atât de acide și nu au conținut atât de mare
de fructoză, care de multe ori îngrașă
- toate rădăcinoasele
se pot combina cu succes, fără să existe dereglări digestive (putem combina
morcovii, sfecla, pătrunjelul, cu apio și cu ghimbir)
‐ rădăcinoasele pot fi combinate cu toate frunzele comestibile și cu vlăstarii de orice fel
‐ toți
vlăstarii sunt de o calitate excepțională și
conțin
cu 30% mai mulți nutrienți decât plantele mature (se
pot folosi în smoothie-uri vlăstari de broccoli, floarea soarelui, lucernă, trifoi, varză roșie, kale, schinduf, iarbă de grâu, de orz etc)
Și o să vă las trei rețete pe care sper să le recreați și care sper să vă placă. Aceste combinații sunt destul de inedite, cel puțin pentru mine, dar gustul este delicios.
Smoothie din pomelo și vlăstari de floarea soarelui - pentru relaxare
- jumătate de pomelo
- 100 g de vlăstari de floarea soarelui
- 5 frunze mari de salată verde
- 5 mere românești
Suc din portocale și ghimbir - pentru detox
- 4 portocale dulci curățate
- 1 grapefruit curățat
- 1 linguriță de spirulină pudră
- jumătate de linguriță pudră de cuișoare
- 2 bete apio (partea de sus a țelinei)
- 1 rădăcină mică de ghimbir
Smoothie de legume și ghimbir - pentru energie
- 3 morcovi
românești (să fie dulci neapărat fiindcă cei din supermarket nu sunt prea
dulci)
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 cartof
dulce mare
- 1 sfeclă roșie de mărime foarte mică
- 2 cm
rădăcină ghimbir
Pe pagina de Facebook Kuvings România puteți găsi multe rețete și, de asemenea, tips&tricks despre sucuri și nu numai. În afară de sucuri și smoothie-uri, la Kuvings se mai pot prepara și cocktail-uri, mâncare pentru copii și deserturi.