Mihai a pregătit pentru voi o nouă postare care sper să vă ajute în lupta pentru un stil de viață sănătos, pe care puteți s-o citiți mai jos.
Prima regulă atunci când
vrei să scapi de grăsimea de pe corp este să eviți cu orice preț fluctuațiile
mari ale nivelului de insulină. Singurul mod prin care poți face asta este
eliminarea alimentelor cu indice glicemic ridicat, zaharuri simple și făinoase (inclusiv faimoasele cereale cu lapte de
la micul dejun). Motivul pentru care ni se face atât de repede foame după ce
mâncăm ceva dulce și acela pentru care cu cât mâncăm dulce mai mult, cu atât
pofta devine și mai mare este foarte simplu: valul de insulină declanșat în
momentul în care este detectat nivel ridicat de zahăr în sânge este atât de
puternic, încât ajunge ulterior să scadă chiar sub limita normală.
Atunci avem acea
senzație de moleșeală și de poftă și mai mare de zahăr. Într-adevăr, atunci ne
cere organismul ceva dulce, dar doar pentru că l-am stimulat cu zahărul
inițial. Modalitatea prin care putem menține un nivel constant de zahăr în
sânge și, prin urmare, un nivel constant scăzut de secreție de insulină, este
nu prin eliminarea aproape în totalitate a carbohidraților (o mare greșeală
întâlnită în diete precum Atkins sau Dukan), ci prin folosirea carbohidraților
complecși, a alimentelor cu multe fibre, cu indice glicemic mic. Și aici ne
referim la tot ce înseamnă legume, salate, orez integral, pseudo cereale
(hrișcă, quinoa, amaranth, mei), linte, năut, brocoli, conopidă, varză, fasole,
mazăre, porumb și lista poate continua.
A doua regulă în slăbire
este să limităm cantitatea de fructoză. Acest tip de carbohidrat simplu
reprezintă excepția de la regulă, pentru că nu determină nici o reacție
insulinică, de aceea are și un indice glicemic foarte scăzut. Până aici pare
super, doar că fructoza este metabolizată exclusiv în ficat sub formă de
glicogen hepatic, iar ficatul, având nevoie de foarte puțin glicogen, spre
deosebire de mușchi, va fi imediat saturat și excesul va fi transformat automat
în grăsime.
Fructoză găsim din plin în tot ce înseamnă fructe dulci, de aceea
când vine vorba de fructe sănătoase ne referim în special la gref, kiwi, lămâie,
mere granny smith, pomelo, fructe de pădure, fructe acre în general. În nici un
caz nu trebuie să bem sucuri naturale de fructe, mai ales dulci, pentru că
eliminând fibrele, aceste sucuri se vor absorbi și mai repede sub formă de
grăsime. Zahărul rafinat reprezintă o combinație de 50% fructoză și 50%
glucoză, de aceea indicele său glicemic este mai scăzut decât cel al glucozei
în variantă liberă.
Dacă tot suntem la
capitolul ce trebuie evitat, a treia regulă presupune eliminarea grăsimilor
vegetale polinesaturate, adică exact grăsimile considerate până nu demult
foarte sănătoase. Aceste grăsimi sunt dăunătoare din multe puncte de vedere. În
formă solidă formează grăsimile trans hidrogenate, conțin Omega 6 pro
inflamator în exces, devin toxice la temperaturi înalte, oxidează și râncezesc
rapid, cresc colesterolul rău și trigliceridele. Primul pe listă aici este
uleiul de floarea soarelui.
După ce am stabilit că
trebuie să eliminăm zaharurile simple, făinoasele și uleiurile vegetale polinesaturate, trebuie să vedem ce ne mai rămâne de mâncat și cu ce putem să le
înlocuim. Avem o paletă foarte largă de alimente sănătoase foarte benefice:
carbohidrați complecși cu indice glicemic scăzut, fructe mai puțin dulci,
grăsimi sănătoase (saturate și mononesaturate) din surse vegetale (măsline,
cocos, avocado, palmier) și din surse animale (unt, untură, ouă, smântână,
brânzeturi grase) și proteine în special animale, carnea (porc, vită, curcan,
vânat) fiind pe primul loc.
Dacă vreți să aflați mai multe despre acest subiect, îl găsiți pe Mihai și pe site-ul lui http://www.antrenorfitnessladomiciliu.ro/.
Dacă vreți să aflați mai multe despre acest subiect, îl găsiți pe Mihai și pe site-ul lui http://www.antrenorfitnessladomiciliu.ro/.