Cred că această postare a fost cea mai cerută din istoria de aproape doi ani a acestui blog. Am tot amânat s-o fac pentru că nu eram 100% mulțumită de absolut toate produsele pe care le foloseam și, mai ales, pentru că eram destul de haotică în ceea ce privește îngrijirea părului.
Nu sunt foarte mulțumită de cum este părul meu, pentru că n-am avut întotdeauna grijă de el așa cum am acum, dar și din cauza vopsirii lui excesive. Cum este părul/scalpul meu: fir foarte subțire, uscat pe lungime, cu tendință de îngrășare la rădăcini, scalp foarte sensibil cu psoriazis și deshidratat.
Așadar, mă spăl pe cap o dată pe săptămână, maxim de două ori, în funcție de cum simt nevoia. Eu sunt una dintre acele persoane care cred că dacă te speli prea des pe cap nu e bine. Cel puțin așa am observat în cazul meu.
În primul rând, înainte de orice, o dată la două săptămâni sau în funcție de cum am timp, îmi aplic pe părul uscat o mască din ulei de cocos. Uneori mai adaug în ea și câteva linguri de miere de albine. Aplic pe absolut toată lungimea firului de păr, insistând la rădăcini. Înfășor tot capul cu un prosop și-l las așa câteva ore. Scalpul meu are prostul obicei de-a produce mătreață atunci când este deshidratat sau când folosesc produse nepotrivite. Uleiul de cocos hidratează foarte bine pielea capului și ține departe mătreața.
După ce am lăsat masca pe păr câteva ore bune - cu cât o las mai mult, cu atât e mai eficientă și se absoarbe mai bine - trec la spălare. În prezent, alternez două șampoane, ambele de la TIGI, în funcție de cum simt nevoia: Urban Anti-dotes și Sleek Mystique. Primul dintre ele mi se pare absolut senzațional și-l folosesc cel mai des. O să-i și fac review, că îmi place mult prea mult ca să-l ratez! Uneori însă folosesc și Sleek Mystique - acesta este genul de șampon care curăță părul foarte puternic, în profunzime și-am observat că dacă-l folosesc prea des, îmi usucă părul. Cred totuși că e bine să avem la îndemână și un astfel de șampon și să-l folosim mai ales atunci când părul este foarte încărcat de produse de coafat.
După ce-am spălat și clătit părul de două ori - întotdeauna de două ori! - aplic un balsam. Alternez între Elseve (review aici) și Sleek Mystique. Nu am o rutină anume în acest sens, ci le folosesc cum îmi pică în mână. Îmi plac ambele la fel de mult și le găsesc foarte eficiente. După ce aplic balsamul pe toată lungimea firului, trec cu peria prin păr ca să se distribui bine produsul și-l leg într-un coc pentru câteva minute.
Clătesc părul de balsam și-l înfășor într-un prosop, lăsându-l așa cam jumătate de oră, chiar și-o oră. Apoi urmează partea cea mai importantă, după părerea mea. Desfac părul, îl periez și aplic balsamul termoprotector leave-in și uleiul Mythic de la L'Oreal. Am două balsamuri leave-in: VO5 Smoothly Does It și Smooth Cure de la Joico. Îl prefer pe cel de-al doilea și-l folosesc mai des pe acesta. Pun în palmă cam cât un bob de fasole mai grăsan, adaug trei pompițe de Mythic Oil, amestec între palme și aplic pe toată lungimea părului și foarte puțin și la rădăcini. Periez iar părul și-l mai las așa vreo zece minute.
Apoi îl usuc. Vara îl las să se usuce în voie, însă iarna folosesc un uscător de păr de la Remington și o perie rotundă de la Kallos. În afară de aceasta, mai folosesc peria Tangle Teezer (review aici) și o perie pentru tapat tot de la Kallos, pe ultima dintre ele destul de rar.
Pentru coafarea părului folosesc două metode: fie îl întind cu placa, fie îl fac bucle. Asta întotdeauna a doua zi dimineața după ce mi-am spălat părul, pentru că nu vreau să risc ca părul să fie puțin umed și să mi-l ard. În ultimul timp, prefer buclele, pentru că în sfârșit am și eu un ondulator de care sunt 100% mulțumită și le fac cu mare ușurință. Ambele sunt de la Remington din gama Pearl.
După ce mi-am coafat părul, trec la ultimul pas: dacă l-am ondulat, aplic fixativul Rockaholic de la Tigi, iar dacă l-am întins, crema hidratantă Phyto 7 (review aici). Pe cea din urmă o aplic și atunci când îmi fac bucle, dar niciodată imediat după ce am folosit fixativul, ci câteva ore mai târziu.
Pentru că părul meu are tendință de îngrășare la rădăcini, șamponul uscat este esențial în rutina mea. În prezent folosesc No Drought de la Lush și sunt foarte mulțumită de efectele lui. Deși este destul de greu de folosit pentru că nu are pulverizator, își face treaba minunat și miroase foarte fresh: absoarbe tot sebumul și oferă un volum de nota 10!
De tuns, o fac de două ori pe an: o dată după ce se termină iarna și o dată după ce se termină vara. Veți spune probabil că e prea rar, însă atâta timp cât am grijă de păr, chiar nu simt nevoia s-o fac mai des. Lăsând la o parte faptul ca am firul foarte subțire, părul meu este foarte sănătos chiar și pentru lungimea pe care o are - până în talie. Nu am vârfurile tocite sau despicate și nu este deloc ars, deși folosesc ondularorul sau placa cel puțin o dată pe săptămână. De aceea, consider că un balsam leave-in termoprotector este un produs de bază care nu trebuie sub nicio formă să lipsească din rutina de îngirjire a părului. De când folosesc așa ceva, de aproximativ 3 ani, se vede o îmbunătățire uriașă și tocmai de aceea nu simt nevoia să-l tund mai des.
Ceea ce însă știu că dăunează parului meu este vopsirea excesivă. O fac o dată la trei săptămâni, și nu e un moft, ci o necesitate căci am foooooarte mult păr alb. N-am de ales la acest capitol, mai ales că sunt șatenă închis și părul îmi crește foarte repede.
Ceea ce însă știu că dăunează parului meu este vopsirea excesivă. O fac o dată la trei săptămâni, și nu e un moft, ci o necesitate căci am foooooarte mult păr alb. N-am de ales la acest capitol, mai ales că sunt șatenă închis și părul îmi crește foarte repede.
Și aici mă opresc că am impresia că deja am scris foarte mult și s-ar putea să vă plictisesc. Sper că v-a plăcut postarea și dacă aveți întrebări, vă rog să nu ezitați să mi le puneți.