08 septembrie, 2011

doua vorbe despre fumat

doua vorbe despre fumat

am bagat in gura prima tigara la varsta de 12 ani cand sora-mea, care era mai mare decat mine cu vreo 7 ani si ceva, m-a convins de beneficiile fumatului.
de fumat pe bune m-am apucat pe la 16 ani, deci cam acum 15 ani. nu intentionez sa renunt. cred ca singura chestie care m-ar putea face sa renunt la fumat ar fi daca as ramane gravida. si cum nu intentionez sa raman vreodata gravida...bagam tigari :) 
nu stiu voi, dar eu imediat cum ma trezesc, dupa ce ma spal pe dinti, ochi samd, in timp ce ma machiez pac bag doua tigari. ingrijorator este ca un studiu realizat de cercetatorii Colegiului de Medicina Penn State din Marea Britanie, pe un esantion reprezentativ de 4.776 de fumatori bolnavi de cancer pulmonar si de 2.835 de fumatori cu plamani aparent sanatosi arata ca pacientii care fumeaza in primele 30 de minute dupa trezire sunt cu 79% mai predispusi sa dezvolte cancer pulmonar decat cei care amana fumarea primei tigari cel puţin cu 1 ora de la momentul trezirii. asta nu poate fi decat de rau!  
Explicaţia: persoanele nerabdatoare sa fumeze prima tigara in prima jumatate de ora de la trezire, inhaleaza o cantitate mare de nicotina pentru a-si satisface nevoia de drog (dat fiind ca in timpul somnului se sisteaza aportul de drog) si, o data cu aceasta, inhaleaza si mai mult gudron – responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun. Totodata, studiul arata ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de dupa trezire influenteaza modul in care persoana va fuma si restul tigarilor in acea zi. Astfel ca persoana va fuma in acea zi cu aceeasi intensitate pentru a inhala o cantitate mare de nicotina de care are nevoie si, indirect, substantele toxice, cancerigene. 
ei bine cu aceasta ultima afirmatie eu una nu sunt de acord. cel putin la mine nu e cazul. eu fumez dimineata doua tigari si pe urma mai fumez seara la 8 cand ajung acasa. eu in timpul zile nu simt nevoia de tigara. asta in timpul saptamanii, ca-n week-end e alta poveste. 
Prof. Karl Fagerstrom din Suedia a propus in urma cu mai mult de 15 ani testul care ii poarta numele  si care astazi este acceptat la nivel internaţional ca instrument de evaluare obiectiva a dependentei. mai jos este testul daca sunteti curioase si voi sa-l faceti: 
  Testul Fagerström
    1. Când fumaţi prima ţigară după trezire?
În primele 5 minute = 3
6-30 minute = 2;
31-60 minute =  1
Peste 60 minute = 0

    1. Este dificil să nu fumaţi în locuri interzise?
Da = 1;
Nu = 0

    1. La ce ţigară renunţaţi mai greu?
Prima = 1;
La celelalte = 0

    1. Câte ţigarete fumaţi pe zi?
Sub 10 = 0;
10-20 = 1;
21-30 = 2;
peste 30 = 3

    1. Fumaţi mai mult dimineaţa decât după-amiaza?
Da = 1;
 Nu = 0

    1. Fumaţi când sunteţi bolnav şi trebuie să rămâneţi la pat o zi întreagă?
Da = 1;
Nu = 0
Încercuiţi raspunsul corect şi adunaţi punctele.  În funcţie de punctajul obţinut la acest test, dependenţa de nicotină poate fi:
- între 0 şi 3 puncte = dependenţă mică
- între 4 şi 6 puncte = dependenţă medie
- între 7 şi 10 puncte =dependenţă severă
ce parere aveti despre fumat?